Zelf je inloopdouche installeren? Zo breng je het tot een goed einde
1. (Kies de juiste plaats en) maak de ondergrond klaar
De manier waarop je het best te werk gaat, hangt deels van je beginsituatie af. Werk je aan de badkamer van een nieuwbouw? Zorg dat je al weet waar je je inloopdouche wil plaatsen wanneer de loodgieter de leidingen, waterpunten en afvoeren komt installeren. Zo vermijd je achteraf een extra kost om ze te laten verplaatsen. Renoveer je je hele badkamer of vervang je alleen je bestaande bad of douche? Dan kan je ervoor kiezen om je huidige vloer (gedeeltelijk) te hergebruiken of die volledig uit te breken. Controleer of de chapelaag nog geschikt is om op verder te bouwen zodra je je oude douche of bad en eventueel de tegels errond hebt weggehaald. Zijn je afvoeren en leidingen al geïnstalleerd en aangepast aan je nieuwe inloopdouche? Dan kan het echte werk beginnen!
Tip: Heb je geen zin om de hele vloer uit te breken, maar zijn je oude badkamertegels niet meer verkrijgbaar? Ga voor een volledig andere achterwand in je inloopdouche en creëer zo een stijlvol contrast.
2. Maak de leidingen klaar
In je inloopdouche is een goede afwatering essentieel. Zorg daarom dat je ondervloer genoeg naar de douchegoot of afvoer helt, en dat vanuit beide kanten. Zowel door een paar spieën op de draagbalken van je vloerconstructie vast te maken als door een tweede, hogere draagbalk te gebruiken, kan je de nodige helling creëren. Voor de aansluiting op je afvoerleiding gebruik je het best een flexibele pvc-buis. Het grote voordeel van zo’n buis is dat je die makkelijk in bochten kan wringen en in alle hoeken kan plooien. Sluit op het uiteinde ervan eventueel een extra flexibele mof aan. Zo maak je het jezelf makkelijker om achteraf de douchegoot in je badkamervloer te plaatsen.
3. Werk de ondervloer af
Liggen alle leidingen helemaal klaar? Dan kan je verdergaan met de afwerking van je vloer. Vergeet daarbij zeker niet om wat plaats te laten voor je douchegoot of afvoer. Je kan zelf kiezen welke soort afvoer je wil. Heb je de draagbalken van voldoende helling voorzien? Maak er dan vochtbestendige matten op vast. Die fungeren als dragende ondervloer waarop je bovendien makkelijk met wand- en vloertegels kan werken. De tegels die je hebt gekozen, mag je er zelfs rechtsreeks op plaatsen. Met speciale tegellijm of flexlijm maak je ze naar behoren vast. Hetzelfde geldt om de matten aan de draagbalken vast te hechten.
4. Plaats de tegels of douchebak
Heb je de ondervloer afgewerkt? Plaats dan eerst je tegels of eventueel de douchebak voor je aan de muurafwerking begint. Anders kan dat problemen met je afwatering opleveren. De tegels kan je in het juiste formaat snijden met een tegelsnijder of ander geschikt gereedschap. Je mag de tegels meteen op de dragende ondervloer plaatsen zonder daar eerst een primer voor te gebruiken. Hoewel je amper risico loopt op tegelbarsten, is het toch een aanrader ze vast te maken met flexibele tegellijm. Door de wisselende temperaturen in je badkamer kunnen je wand- en vloertegels namelijk uitzetten en krimpen. Door flexlijm te gebruiken, neutraliseer je dat effect.
Tip: Ga voor een douchebak!
5. Plaats de douchewanden en installeer de kranen
Net als vloeren bestaan ook douchewanden in alle soorten en maten. Waterbestendige platen van beton of natuursteen, glazen wanden of tegels,… je kan het zo gek niet bedenken.Ga je toch voor wandtegels? Hou er dan wel rekening mee dat de voegen vocht absorberen en er zo op termijn schimmel kan ontstaan. Gebruik in ieder geval een tegellijm die waterbestendig is. Voor een extra moderne toets in je badkamer zijn glaswanden ideaal. Die doen je badkamer bovendien een pak ruimer lijken. Om je van privacy te verzekeren, kan je voor speciale glassoorten of afwerkingen kiezen. Om je douchewanden en -kranen te installeren, volstaat het in principe om de instructies van de fabrikant op te volgen.
6. Maak je douche nog mooier en functioneler met onze leuke accessoires!
Dankzij het strakke en robuuste FRAME evolueren de inloopdouches uit de serie KUADRA H van een eenvoudige glasafscheiding naar een multifunctionele douchewand die perfect past in de huidige trend van stoere materialen.
Schoonheid zit vaak in de details. De muursteunen en accessoires uit onze collecties voegen stijl en comfort aan onze inloopdouches toe.